De 10 meest gemaakte cybersecurity fouten van MKB-ers

Nieuws | MKB

Top 10 cybersecurity fouten

1. Zwakke of gedeelde wachtwoorden gebruiken

Veel bedrijven gebruiken eenvoudige wachtwoorden zoals de bedrijfsnaam of telefoonnummer , Ook worden inloggegevens gedeeld tussen medewerkers. Dit maakt het voor cybercriminelen makkelijk om in te breken. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden en een wachtwoordmanager en het punt hieronder.

 

2.  Geen tweestapsverificatie (2FA) inschakelen

Zonder tweestapsverificatie kunnen hackers met alleen een wachtwoord toegang krijgen tot systemen. Door een extra verificatiestap toe te voegen, zoals een code via een app of sms, verkleint u dit risico aanzienlijk en maakt u het cybercriminelen moeilijker.

 

3. Onvoldoende bewustzijn bij medewerkers

Phishing en social engineering zijn nog steeds de grootste oorzaken van datalekken binnen organisaties. Medewerkers klikken vaak onbewust op schadelijke links of geven gevoelige informatie weg. Regelmatige cybersecuritytraining helpt dit te voorkomen.

 

4. Software en systemen niet up-to-date houden

Verouderde software bevat beveiligingslekken die hackers eenvoudig kunnen misbruiken omdat deze bekend zijn. Zorg ervoor dat besturingssystemen, programma’s en apparaten altijd de nieuwste beveiligingsupdates hebben.

 

5. Onbeveiligde apparaten toestaan binnen het bedrijfsnetwerk

Als medewerkers hun eigen laptops of telefoons gebruiken zonder beveiligingsmaatregelen, kunnen ze onbedoeld malware binnenhalen. Stel duidelijke regels op en zorg voor beveiligde verbindingen.

 

6. Geen back-upstrategie hebben

Veel bedrijven maken geen regelmatige back-ups van belangrijke gegevens. Dit maakt ze kwetsbaar voor ransomware-aanvallen of hardware storingen. Zorg voor automatische back-ups en test regelmatig of deze werken. Zonder back-up is het ook lastiger om uw organisatie weer up-en-running te krijgen nádat u slachtoffer bent geworden van cybercriminelen.

 

7. Onvoldoende netwerkbeveiliging

Zonder een firewall, sterke wachtwoorden voor routers en netwerkonderdelen kunnen hackers eenvoudig toegang krijgen tot bedrijfsgegevens en zodoende ook uw apparaten. Beveilig het netwerk en beperk de toegang tot gevoelige systemen voor cybercriminelen.

 

8. Te veel medewerkers brede toegang geven

Niet elke medewerker hoeft toegang te hebben tot alle systemen en gegevens. Door toegang te beperken op basis van functie en verantwoordelijkheid, verkleint u de kans op misbruik of datalekken. Ook zijn kostbare gegevens hierdoor minder in de omloop.

 

9. Onbeveiligde cloudopslag gebruiken

Veel bedrijven slaan documenten op in de cloud zonder extra beveiligingsmaatregelen. Zorg ervoor dat gevoelige bestanden versleuteld zijn en dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben. Zo gaat u verantwoord om met gebruik van cloud opslagsystemen.

 

10. Geen incidentresponsplan hebben

Zonder een goed plan kan een cyberaanval grote schade aanrichten. Zorg ervoor dat uw organisatie weet hoe u moet reageren bij een aanval, wie verantwoordelijk is en hoe uw systemen zo snel mogelijk weer operationeel zijn. Ook kunt u oefenen met een calamiteitenplan om nog beter voorbereid te zijn op een cyberaanval op uw organisatie.

 

Cybersecurity is niet alleen maar een IT-kwestie, maar tegenwoordig een essentieel onderdeel van uw bedrijfsstrategie. Hoe goed is uw bedrijf hierop voorbereid? Neem bij vragen vooral contact met ons op of vul een scan in!

cybersecurity danger gevaar fouten
Digitaal weerbaar nieuws Nieuws

Zoeken