Nieuws | MKB Cyber Campus

Ondernemers scannen voortaan zelf eigen website op digitale kwetsbaarheden

De MKB Cyber Campus introduceert de MKB Web Scan (MWS). Een online tool waarmee ondernemers kwetsbaarheden in hun website zelf kunnen opsporen. De introductie vindt plaats op het Europees cyber security event “ The ONE Conference ” in Den Haag. De tool vraagt geen technische kennis van gebruikers en heeft als doel de digitale weerbaarheid te vergroten.

Praktische tool

De MKB Web Scan is een praktische tool voor ondernemers. Op basis van een ingevoerd webadres (URL) analyseert de MKB Web Scan de kwetsbaarheden van de betreffende website. De ondernemer ontvangt na afloop een analyse van de gevonden kwetsbaarheden en een advies over wat prioriteit moet krijgen. De prioritering vindt plaats op basis van het Common Vulnerability Scoring System (CVSS). Dit is een industriestandaard voor het beoordelen van de ernst van beveiligingsproblemen in computersystemen.

De MKB Web Scan (MWS) scant volautomatisch o.a.:

  • Gebruikte web technologieën zoals CMS, Javascript frameworks
  • Checkt alle gevonden software versies op bekende kwetsbaarheden
  • Zoekt naar sub domeinen en bijbehorende servers
  • TCP poort scan op onderliggende servers en kwetsbare services op open TCP poorten
  • Webcrawlers en directoryscans om verborgen webpagina’s en bestanden te vinden
  • Bekende OWASP Top 10 kwetsbaarheden zoals (SQL) Injections en Cross Site Scripting
  • Informatieve feitjes over gevonden fouten in de websites (headers, 404/502 responses o.i.d.)

Digitale weerbaarheid vergroten binnen handbereik

Erik Miedema , directeur van MKB Cyber Campus, is blij met de introductie van de eerste MKB Web Scan voor digitale kwetsbaarheden. “Met de MKB Web Scan helpen we ondernemers heel concreet om werk te maken van digitale weerbaarheid. De scan is eenvoudig te gebruiken voor iedere ondernemer en iedere website. Daarmee komt het vergroten van de digitale weerbaarheid binnen handbereik. En maken we snelheid met het vergroten van de digitale weerbaarheid. Want dat kun je gerust concluderen als je het Cybersecuritybeeld 2023 leest: snelheid is geboden”, aldus Miedema.

MKB Cyber Campus

De MKB Cyber Campus is dé plek waar bedrijfsleven, onderwijs, overheden en het Digital Trust Center samen bouwen aan de digitale weerbaarheid voor het MKB. Het heeft als missie om MKB’ers weerbaar te maken in de strijd tegen de snelgroeiende cybercriminaliteit.

MKB Web Scan
Digitaal weerbaar nieuws Nieuws

Zoeken