Nieuws | Agrarische sector

MKB Cyber Campus wil agrarische bedrijven bewust maken van online risico’s

Boeren moet zich meer bewust worden van de risico’s van Smart Farming. De digitale wereld brengt gemak met zich mee zoals precisielandbouw en robots, maar zet soms de deuren wagenwijd open voor kwaadwillenden.

Directeur van Stichting Cyber Campus, Erik Miedema, heeft voorbeelden te over van wat er mis kan gaan. „Veel boeren denken dat het een ver-van-hun-bed-show is, totdat ik zeg dat activisten je bedrijf digitaal kunnen overnemen. Dan heb ik alle aandacht. Op agrarische bedrijven wordt heel veel digitaal geregeld.”

Boeren lopen digitaal steeds meer risico’s. Miedema: „De ondernemers denken dat ze niet door hackers worden gezien omdat de bedrijven niet groot zijn. Dat is een misverstand. Cybercriminelen zijn op zoek naar bedrijven waar ze eenvoudig binnen kunnen komen. Ze zoeken de makkelijke slachtoffers uit. De grootte van het bedrijf maakt echt geen verschil.” Miedema vergelijkt digitale inbraken met fysieke. „Je laat de deur van je huis toch ook niet van het slot? Zo moet je de digitale systemen ook bekijken.”

Lees het volledige artikel in de Veldpost van zaterdag 23 mei

Digitaal weerbaar nieuws Nieuws

Zoeken