MKB Cyber Campus Nieuwsbrief Juli, Pentest Special!
Drie vragen over pentesten aan onze ethisch hackers
Wie beter te vragen dan onze eigen ethisch hackers!
Cybersecurity draait al lang niet meer alleen om techniek. Steeds vaker worden bedrijven verrast door slimme aanvallen en vinden cybercriminelen kwetsbaarheden juist op plaatsen waar u het niet verwacht binnen uw organisatie. Voor onze pentest-special nieuwsbrief stelden we drie korte, maar veelzeggende vragen aan onze ethisch hackers. Wat zijn volgens hen de meest onderschatte risico’s? En hoe weet u eigenlijk wanneer het tijd is om een pentest uit te laten voeren? U leest het hier!
Hoe weet je als organisatie wanneer het tijd is om een pentest te laten uitvoeren?
Het best kan een bedrijf een pentest periodiek laten uitvoeren. Cyberdreigingen veranderen continu. Nieuwe kwetsbaarheden en aanvalstechnieken worden vrijwel dagelijks ontdekt. Daarom is het belangrijk om niet alleen éénmalig, maar juist regelmatig een pentest uit te laten voeren. Zo houdt u grip op uw digitale weerbaarheid en voorkomt u dat verouderde systemen of aangepaste IT-structuren nieuwe risico’s met zich meebrengen. Een periodieke test helpt u bovendien om aan wet- en regelgeving te blijven voldoen en het vertrouwen van klanten, leveranciers en partners te behouden.
De volgende twee vragen (en antwoorden!) vindt u op onze website!
Waarom een pentest?
Een pentest is een belangrijk middel om uw organisatie veilig te houden. Hieronder staan 5 redenen waarom u vandaag nog een pentest zou moeten doen!
1 – Identificatie van kwetsbaarheden – Een pentest brengt beveiligingslekken aan het licht voordat cybercriminelen ze kunnen misbruiken.
2 – Voldoen aan wet- en regelgeving – Met een pentest toont u aan dat uw IT-beveiliging op orde is en voldoet u aan eisen zoals de AVG.
3 – Betere incidentrespons – U test of uw beveiligingsmaatregelen effectief zijn en verbetert uw reactie op cyberaanvallen.
4 – Vertrouwen opbouwen – Regelmatige tests tonen aan dat uw organisatie cybersecurity serieus neemt, wat het vertrouwen versterkt.
5 – Voorkomen van schade – U voorkomt financiële schade, dataverlies en reputatieschade door risico’s tijdig te beheersen.
Uitgebreider lezen waarom een pentest voordelen oplevert voor uw organisatie? Dat kan hier!
Wat zijn de mogelijkheden bij een pentest?
Voordat wij een pentest kunnen uitvoeren zullen wij deze uitgebreid met u bespreken.
Om de pentest zo volledig mogelijk te kunnen uitvoeren en goed aan uw organisatie te kunnen rapporteren, doorlopen we een proces. De stappen die we doorlopen zorgen voor een heldere eindrapportage met aanbevelingen, waarmee uw organisatie digitaal weerbaarder wordt. Stap 1 – Welke pentest past bij uw organisatie? Vanuit de MKB Cyber Campus bieden wij 3 mogelijke typen pentesten aan: 1 – Website pentest Voor meer informatie over de mogelijkheden per type pentest kunt u kijken op onze website via deze link! Stap 2 – Welke voorwaarden passen bij uw organisatie In de voorwaarden, ook wel de scope voor een pentest wordt overlegd met uw bedrijf welke systemen gebruikt worden, hoe ver onze ethisch hackers mogen gaan en meer. Stap 3 – Uitvoering van de pentest Volgens onze eigen standaard methodologie gaan wij uw website, netwerk of wat er met u afgesproken is testen. Stap 4 – Rapportering van gevonden dreigingen binnen uw digitale infrastructuur Uit de pentest komt een rapport met de gevonden risico’s en eventuele aanbevelingen. Hiermee kunt u het cybersecurity niveau binnen uw bedrijf verbeteren en beschermen. Stap 5 – Nazorg en certificering In overleg bieden we ook nazorg voor uw organisatie, hierbij kunnen we uw organisatie helpen en begeleiden met het verhelpen van eventueel gevonden risico’s en dreigingen. Ook hebben wij mogelijkheden tot certificering via ons eigen MyCyS programma. Bovenstaand wordt in het kort besproken hoe MKB Cyber Campus het pentest proces met u doorloopt. Meer weten? |
Waar was MKB Cyber Campus aanwezig deze maand?
25 juni – Workshop Cybersecurity & AI
(in samenwerking met Penta Infra en Blue Fiber)
Tijdens deze interactieve bijeenkomst met meerdere workshopsmochten wij onze cybersecurity workshop geven. Ondernemers in de zaal werden bijgepraat over de huidige online dreigingen, waar zij als eerst mee moeten beginnen voor een betere digitale weerbaarheid.
3 juli – Cyberweerbaar NL Jaarevent
Ook bij dit grote event mochten we voor een groot aantal geïnteresseerde ondernemers en gelijkgestemden een workshop geven over de risico’s van het MKB, welke regel en wetgeving er aan komt en hoe zij zich hier op kunnen voorbereiden. Een erg geslaagd event!