MAAK KENNIS MET CYRA

Nieuws | CYRA

Maak kennis met CYRA

Wat is CYRA?

CYRA staat voor Cyber Rating en is jouw route naar digitaal weerbaar ondernemen. CYRA maakt digitale weerbaarheid bereikbaar voor ondernemers. Het is de nieuwe standaard die je helpt om digitaal weerbaar te worden. Je groeit met ons self assessment en de certificering naar een aantoonbaar hoger niveau van digitale weerbaarheid. Belangrijk voor jezelf, je collega’s en je klanten. CYRA werkt samen met branches en sectoren om hulpmiddelen te maken die aansluiten bij jouw onderneming. Zo brengen we digitale weerbaarheid dichtbij. De MKB Cyber Campus is één van de initiatiefnemers van CYRA.

Europese cyberwet NIS2

NIS staat voor de richtlijn ‘Network and Information Security’. Deze richtlijn komt uit 2016, en binnenkort komt er een tweede – zwaardere – versie van. De NIS is in Nederland geïmplementeerd in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Deze nieuwe cyberwet dwingt de kwaliteit van cybersecurity van bedrijven naar een hoger niveau te brengen. Daarnaast moeten bedrijven in de NIS2 een bepaalde minimum cybersecurity  garanderen.  De NIS2 is van toepassing op de sectoren: energie, vervoer, bankwezen, financiële marktinfrastructuren, gezondheidzorg, drinkwater, afvalwater, digitale infrastructuur, openbaar bestuur, ruimtevaart, post- en koeriersdiensten, afvalbeheer, chemie, voedingsproductie, industrie, en digitale aanbieders. NIS2 is ook bedoeld om de veiligheid van toeleveringsketens te verbeteren door de eis voor individuele bedrijven om cyberveiligheidsrisico’s in toeleveringsketens en leveranciersrelaties te beheersen.  De invoering van de NIS2 heeft impact op bestuurders. Zij kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor cyberincidenten, of zelfs mogelijk worden geschorst. Om dit te voorkomen zijn er verplichtingen als het gaat om governance en het melden van incidenten. En als het fout gaat bestaat straks de mogelijkheid om boetes op te leggen tot 10 miljoen euro of 2 procent van de wereldwijde jaaromzet. 

Maak kennis met CYRA op  4 juli 2023

Op 4 juli nodigen wij je daarom van harte uit voor een bijeenkomst waarbij je kennis maakt met CYRA en dieper op NIS2 in gaan. Over hoe er gezamenlijk gewerkt kan worden aan digitale veiligheid van MKB en leveranciersketen.

De bijeenkomst wordt gehouden bij één van de initiatiefnemers van CYRA:
Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport.
Achtseweg Zuid 159H
5651 GW Eindhoven
www. cwbrainport.nl

13:30 uur Ontvangst
14:00 uur Welkomstwoord
Spreker: Paul van Nunen, Directeur van het Cyberweerbaarheidscentrum Brainport
14:02 uur De rol van de brancheorganisatie in het veiliger maken van haar leden.
Brancheorganisaties hebben een vertrouwensrol naar de eigen leden. Dat blijkt ook uit een onderzoek van het Digital Trust Center (DTC). Een visie over ketenveiligheid en de branche.
Sprekers: Jelmer Alberts namens FME en Stichting Smart Industry en Rard Metz namens de Koninklijke Metaalunie
14:15 uur Het Digital Trust Center (DTC) en de samenwerkingsverbanden: een onmisbare schakel naar het MKB en de rol van certificering daarin.
Wat zijn de ervaringen en visie op certificering? Waarom helpt een breed gedragen standaard door bedrijven vooral het MKB?
Spreker: Jacco van der Kolk namens het DTC
14:30 uur De controls van CYRA
Wat zit er onder de motorkap van CYRA, wat is de verdeling van de controls over de 4 niveaus en wat is de impact van de nieuwe ISO 27001 op de bare minumum – zoals gebruikt door een aantal multinationals.
Spreker: Nico Nijenhuis, lead auditor ISO 27001
15:30 uur De rol van grote bedrijven binnen de supply chain.
Hoe ziet ASML de invulling van de NIS2 wanneer het gaat over de zorgplicht en welke rol zien zij hierbij voor CYRA.
Spreker: Robbert Kramer, Manager Supplier Security – S&P Manager Supplier Security van ASML
16:00 uur Paneldiscussie
Tijdens een paneldiscussie is er ruimte voor het stellen van vragen en gaan we verder in op NIS2, CYRA, de governance en onze ambities voor de toekomst.
16:30 uur Einde van de bijeenkomst / afsluitende borrel

 

Klik hier om je aan te melden

 

Digitaal weerbaar nieuws Nieuws

Zoeken