Interview met Vincent Schijven van TüV NORD Nederland
Vincent Schijven is manager van het Cyber Competence Center bij TÜV NORD Nederland. Hij helpt organisaties bij het versterken van hun digitale weerbaarheid, vooral rond de NIS2-richtlijnen. Daarnaast adviseert hij over informatiebeveiliging en certificeringen zoals ISO 27001, en hij focust op het beschermen van kritieke infrastructuren tegen cyberdreigingen.
Naar aanleiding van zijn ruime ervaring met certificering en cybersecurity voor organisaties leek het ons een goed om daar eens over in gesprek te gaan.
Waarom zou een MKB-bedrijf of organisatie zich moeten certificeren op cybersecurity?
Niks moet! Het is voornamelijk goed voor bedrijven om te monitoren waar zij staan in hun cybersecurityomgeving. Ook is er vaak specifieke regelgeving omtrent hun bedrijfsactiviteiten.
Belangrijk is vooral om dit werkelijk aan te kunnen tonen. Soms kunnen bedrijven ten prooi vallen aan het ‘wensdenken’ dat het met hun cyberveiligheid wel goed zit. Verstandiger is om werkelijk vast te stellen dat alles op orde is met een certificering.
Als hier de capaciteit voor is kan dat natuurlijk intern worden gedaan maar een onafhankelijk aantoonbaar certificaat geeft vaak een beter beeld. Dit straalt zowel binnen de organisatie naar personeel vertrouwen uit als buiten de organisatie voor stakeholders en leveranciers.
Lees het volledige interview!
Hoogste aantal ransomware aanvallen ooit gemeten in eerste kwartaal van 2025
Scherpe stijging: Het eerste kwartaal van 2025 laat een scherpe stijging zien in ransomware-aanvallen, met 278 gemelde incidenten — 45% meer dan in het eerste kwartaal van 2024. Aanvallers gebruiken steeds vaker Ransomware-as-a-service en combineren dat met datadiefstal om druk op organisaties te verhogen. Ransomware-as-a-Service (RaaS) is een verdienmodel waarbij hackers kant-en-klare ransomware verhuren aan anderen, die zo makkelijk zelf aanvallen kunnen uitvoeren. (bron: cybercrimeinfo.nl)