Wie?
De heer Sybrand van Haersma Buma is Burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van de Stuurgroep City Deal Cybercrime. In een interview hebben wij hem een aantal vragen gesteld over cyberweerbaarheid, het cybersecuritybeleid van de gemeente Leeuwarden en de Hein Roethof Preventieprijs 2024 die door de MKB Cyber Campus werd gewonnen.
Beste meneer van Haersma Buma,
De reden van ons schrijven is dat wij u namens de MKB Cyber Campus graag een aantal vragen willen stellen. Gezien uw affiniteit met weerbaarheid tegen cybercriminaliteit leek ons dit een mooie kans om u een aantal vragen voor te leggen.
Half december kregen wij post van u inclusief prachtige bos bloemen omdat we de Hein Roethof Preventieprijs van 2024 wonnen. Wat betekende het voor u dat deze prijs naar Friesland ging?
Burgemeester van Haersma Buma:
Ik ken de Hein Roethof Preventieprijs nog uit de tijd waarin ik in Den Haag werkte. Het is een belangrijke prijs, uitgereikt door het ministerie van Justitie en Veiligheid, waarmee een project landelijke erkenning krijgt en in de schijnwerpers komt te staan. Dat deze prijs in 2024 naar Friesland gaat, en dan ook nog specifiek naar de MKB Cyber Campus, maakt mij bijzonder trots.
Het winnende project, ‘Friese agrarische sector cyberproof’, richt zich op het verbeteren van de digitale weerbaarheid van boeren in Friesland door middel van bewustwordingssessies en trainingen. Dit project is van groot belang voor de agrarische sector, die steeds vaker te maken krijgt met cyberdreigingen. De gemeente Leeuwarden heeft dit project aangedragen voor de City Deal Lokale Cyberweerbaarheid, waar ik sinds 2019 voorzitter van ben. Het winnen van de Hein Roethof Preventieprijs onderstreept de waarde en impact van dit initiatief.
U bent zelf ook voorzitter van de Stuurgroep Citydeal Weerbaarheid Cybercrime, in welke hoek ziet u momenteel de grootste dreiging?
Burgemeester van Haersma Buma:
Digitalisering biedt grote kansen aan de maatschappij. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s waar we nog niet altijd goed mee omgaan. De snelheid waarmee de digitale en online wereld zich ontwikkelt, vormt een van de grootste dreigingen. Voor lokale overheden, het MKB, maar ook voor alle inwoners is het niet altijd duidelijk waar de kwetsbaarheden liggen en hoe we ons hiertegen kunnen beschermen.
Het is essentieel dat we ons bewust worden van deze risico’s en leren hoe we ons kunnen wapenen tegen cyberdreigingen. Initiatieven zoals de City Deal Lokale Cyberweerbaarheid en projecten zoals ‘Friese agrarische sector cyberproof’ spelen een cruciale rol in het vergroten van de digitale weerbaarheid en het bevorderen van een veilige digitale omgeving voor iedereen.
Wat doet u zelf om te zorgen voor een zo goed mogelijk cybersecurity beleid binnen de gemeente?
Burgemeester van Haersma Buma:
Cybersecurity is zeer belangrijk voor de gemeente Leeuwarden. De gemeente heeft een sterke focus op het verbeteren van de digitale weerbaarheid om de veiligheid van haar systemen en gegevens te waarborgen. Dit is cruciaal, gezien de toenemende dreiging van cyberaanvallen die aanzienlijke verstoringen kunnen veroorzaken in gemeentelijke diensten en de privacy van inwoners in gevaar kunnen brengen.
De gemeente Leeuwarden heeft een calamiteitenplan ontwikkeld om effectief en efficiënt om te gaan met ICT-incidenten. Daarnaast speelt de gemeente een actieve rol in initiatieven zoals de City Deal Lokale Cyberweerbaarheid, die gericht zijn op het vergroten van de digitale weerbaarheid van lokale overheden en het MKB.
Voorbeelden van cyberoefeningen waaraan de gemeente Leeuwarden deelneemt zijn:
De cyber-oefen-driehoek Noord-Nederland. Dit was een grote cyberoefening op regionaal niveau waarbij de lokale driehoek oefende met een scenario gericht op bijvoorbeeld doxing, spoofing, ransomware en verspreiding van deepfake video’s.
Met deze oefening werken gemeenten en ketenpartners aan de voorbereiding op mogelijke cyberaanvallen en de impact daarvan op de samenleving. In onze toenemend digitale wereld is een sterke samenwerking tegen cybercriminaliteit essentieel.
Cyberoefening Gemeentelijk Cybercrisis Team. De oefening had als onderwerp: uitval vitale processen door een cyberaanval met maatschappelijke gevolgen (ook in het fysieke domein). Het was een duale oefening waarbij zowel op ambtelijk als op bestuurlijk niveau werd geoefend.
Wij bedanken Burgemeester van Haersma Buma voor zijn mooie antwoorden op onze vragen en dit interessante stuk inzicht.