Nieuws | MKB Cyber Campus

MKB Cyber Campus van start in watersportsector

Het onzichtbare gevaar voor de watersport. Cybercrime en de watersport: het lijkt een aparte combinatie. Want kun je een klipper van de bruine vloot op afstand overnemen en er zelf mee naar Ameland varen? Donderdag start is de aftrap van de zogeheten ‘City Deal Watersportsector tegen cybercrime’, tijdens een bijeenkomst in Broek (De Fryske Marren). Daar worden ondernemers door burgemeesters Fred Veenstra (DFM) en Jannewietske de Vries (Súdwest-Fryslân), de MKB Cyber Campus, de politie en brancheorganisatie Hiswa-Recron bijgepraat over het onderwerp.

Het project is een van de achttien projecten die het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid selecteerde om burgers en bedrijven weerbaarder te maken tegen cybercrime. De MKB Cyber Campus wil in Noord-Nederland ondernemers in het midden- en kleinbedrijf attenderen op de gevaren. Velen hebben er geen kaas van gegeten en beseffen niet dat ook zij doelwit kunnen worden van kwaadwillenden.

Watersportondernemers in De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân krijgen allemaal een cyberscan aangeboden, waarmee zij kunnen controleren of hun digitale veiligheid op orde is. Erik Miedema, directeur van de MKB Cyber Campus, heeft al resultaten gezien van een tiental scans. ,,Het neigt ernaar dat  er wel iets geregeld is maar niet voldoende.’’ Wat in ieder geval opvalt, is dat ondernemers moeten zorgen voor een back-up van de bedrijfsgegevens en hun wifi moeten loskoppelen. Dus niet de gasten van de camping of de jachthaven toegang geven tot hetzelfde netwerk waar ook het bedrijf mee wordt gerund. Miedema adviseert campinggasten overigens sowieso om geen gebruik te maken van een ‘open netwerk’ waarbij je je niet hoeft aan te melden met een code. ,,Dan is 4G verreweg het beste.’’

05-12-2022    Lees hier het verhaal zoals gepubliceerd in de Leeuwarder Courant
09-12-2022    Lees hier het artikel op Omrop Fryslan

 

Digitaal weerbaar nieuws Nieuws

Zoeken